top of page
20220607_145926.jpg

De wijsheid van de kudde inzetten voor jouw team

Samenwerken in een team kan ontzettend leuk zijn en energie geven...

...Maar als het niet soepel loopt in een team, kost het je bergen energie!

Want alle energie gaat naar de gebrekkige onderlinge samenwerking en communicatie in plaats van naar het werk.

20220904_162504.jpg

Is dit herkenbaar voor jouw team?

 

 • Er wordt veel geroddeld in het team

 • Taken en verantwoordelijkheden zijn niet duidelijk

 • We vergaderen veel te veel

 • We werken niet efficiënt samen

 • Het doel van het team is niet duidelijk

 • De onderlinge communicatie verloopt moeizaam
   

Wees gerust, dit komt in veel teams voor!

 

In de afgelopen jaren hebben onze teamcoaches veel ervaring opgedaan met het begeleiden van teams om te zorgen dat samenwerken weer leuk wordt en energie geeft! En dankzij onze medecoaches, de paarden is een teambuilding niet alleen leerzaam maar ook fun!

Leer van de paarden en ontdek hoe ze in perfecte harmonie samenwerken."

Wat we kunnen leren van paarden…….

 

Op onze coachlocatie hebben we een plek gecreëerd waar paarden op een zo natuurlijk mogelijke manier worden gehouden. Hierdoor kunnen we hun natuurlijk gedrag observeren en kunnen wij als mensen veel leren van hoe efficiënt en effectief paarden communiceren en samenwerken. Paarden die leven in een kudde zijn namelijk afhankelijk van elkaar om te kunnen overleven.

 

Een goede rolverdeling, duidelijke communicatie en op elkaar afstemmen is voor paarden van cruciaal belang om veilig te kunnen zijn. En dat geldt ook zeker voor teams!

 

Je niet veilig voelen in een team, geen vertrouwen hebben in collega’s of een leidinggevende, ligt vaak ten grondslag aan veel problemen die aan de oppervlakte spelen.

Maar ook elkaar nog niet voldoende kennen, helpt niet om goed samen te kunnen werken.

Want ken jij je eigen kwaliteiten voldoende? En weet jij welke kwaliteiten jouw collega’s hebben? 

 

Paardencoaching of teambuilding met paarden is uitermate geschikt om deze thema’s met elkaar te onderzoeken en te experimenteren met andere manieren van samenwerken en communiceren.

Greg Kesel

CEO, Business Unit Director F&CP, DSM

“This is an amazing session that moves any team out of their normal comfort zone and routines to show how team work can be used to achieve an unconventional goal. Well worth the day.”

Linda Stallinga
Koninklijke bibliotheek Den Haag

"Niet twijfelen ga het vooral ervaren! Voor je eigen ontwikkeling en het Team zo waardevol om mee te mogen maken."

Teamlid
Gemeente Rotterdam

"De sessie is laagdrempelig en leerzaam. Zeker ook een aanrader voor mensen die ontzag hebben voor paarden; want wie weet, ga je naar huis als paarden-fan. Nuttige en sfeervolle teambuilding-activiteit

Wat levert het op?

 

Een teambuilding sessie met paarden is niet een alleen een leuk teamuitje, maar levert ook nieuwe inzichten op en andere manieren om samen te werken en te communiceren.

En daarnaast ook:

 • Meer veiligheid in het team

 • Meer ruimte om jezelf uit te spreken

 • Duidelijke taakverdeling 

 • Een gezamenlijk team doel voor ogen

 • Efficiënter samenwerken

 • Meer werkplezier!

Team
20221014_163512.heic

Hoe kunnen we samenwerken?

1

Teamcoaching met paarden (halve dag of hele dag)

 

In een op maat gemaakt programma bieden we jouw team een leuke leerzame dag. In een intakegesprek wordt het doel van de teamsessie vastgesteld. We bieden tijdens de teamcoaching het team oefeningen aan met één of meerdere paarden (altijd naast het paard). Door te ervaren, te reflecteren en te experimenteren krijgt het team heel snel nieuwe inzichten. De teamcoaches helpen het team te reflecteren en begeleiden het leerproces. We werken altijd met minimaal 2 ervaren paardencoaches.

 

Optioneel kan er een persoonlijkheidsassessment en een teamassessment toegevoegd worden aan het programma, gebaseerd op de Jungian Type Index (ook wel MBTI genoemd). Dit assessment geeft een dieper inzicht in de kwaliteiten van de teamleden en het team als geheel. 

 

Locatie: Moordrecht (vlakbij Gouda in Zuid-Holland).
Andere locaties in Nederland in overleg

2

Ontwikkeltrajecten voor groepen medewerkers

 

Speciaal voor een groep medewerkers uit jouw organisatie kunnen wij paardencoaching inzetten om een boost te geven aan hun persoonlijke ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan (startende) leidinggevenden, talenten in een versneld ontwikkeltraject of (HR) adviseurs.

 

Wij zorgen voor individuele - en groepsopdrachten met de paarden zodat iedereen naar huis gaat met persoonlijke inzichten. Medewerkers kunnen elkaar en de paarden observeren, van elkaar leren en feedback geven.

Dit levert in korte tijd een flinke stap in hun ontwikkeling op. 

 

Locatie: Moordrecht.

Andere locaties in Nederland in overleg

Nog even voorstellen

Mijn naam is Miranda van de Schuur

Ik ben een ervaren Equine Assisted Coach en gedragsbiologe, met meer dan 20 jaar ervaring met paarden. Ik heb mijn kennis vergaard door diverse opleidingen, workshops en gastcolleges aan de Haagse Hogeschool.

 

Als vaste docent bij Educatief Centrum Keulseweg en gecertificeerd coach bij KREAC, bied ik een sterke basis en blijft ik min kennis voortdurend uitbreiden. Met creativiteit, humor en een focus op veiligheid creëer ik een omgeving waarin teams op afstand naar hun functioneren kunnen kijken en groeien.

 • Facebook
 • LinkedIn
 • Instagram
thumbnail_69a0cf5e-39b6-41fa-8800-486be09ba12b.jpg

Veelgestelde vragen over Equine Assisted Coaching

Ik ben bang voor paarden. Wat nu?

Vooropgesteld: fysieke en emotionele veiligheid van mens en paard staat voorop in het Equine Assisted Coaching.

In een sessie ligt daarom de keuze om te ervaren, te experimenteren en te doen geheel bij de coachee.

 

Equine assisted coaching gaat niet over paardrijden en ook niet over de vraag hoe om te gaan met paarden. De focus ligt op het ontwikkelingsproces van de mens en niet op het trainen van het paard. De activiteiten vinden altijd naast het paard plaats, nooit erop.

 

In een Equine Assisted Coach sessie wordt er gewerkt met wat zich op dat moment voordoet, en dat kan ook angst zijn. Angst is iets wat iedereen kent en regelmatig in zijn of haar leven ervaart. Het kan daarom interessant zijn om te onderzoeken wat de angst precies met je doet, wat je doet als je angst ervaart of bang bent, en welke keuzes je dan maakt. Welke rol speelt angst in jouw leven?

 

We nodigen je graag uit om in de veilige omgeving van een coachsessie, je angst te onderzoeken, zodat het je meer inzicht geeft in jezelf.

Is dit toch een te grote stap? Miranda biedt naast het coachen met paarden, ook andere vormen van coaching aan. Neem voor meer informatie contact op met Miranda.

Waarom worden paarden ingezet?

Paarden zijn zowel kuddedieren als vluchtdieren. Ze hebben sterke sociale- en emotionele vaardigheden ontwikkelt, sterker dan bij mensen. Ze gaan complexe en diepgaande relaties met elkaar aan, om de saamhorigheid en harmonie in de kudde te waarborgen. Het is de basis van hun overlevingsstrategie.

 

Ook in de omgang met mensen, laten ze deze kwaliteiten zien en daar maken we als Equine Assisted Coach dankbaar gebruik van: paarden reageren op de kleinste signalen en gedragsveranderingen. Signalen die we vaak onbewust uitzenden, maar die paarden feilloos oppikken en daar hun reactie op geven.

Equine Assisted Coaching... hoe werkt dat?

Bij Equine Assisted Coaching spelen paarden een centrale rol. Het is een coachingsmethodiek, waarbij de coachee (degene die gecoacht wordt) door te ervaren met paarden, tot inzicht en oplossingen komt voor zijn of haar coachvraag.

 

Oplossingsgericht
We noemen bewust ‘oplossingen’, omdat deze methodiek zich niet zozeer richt op de oorzaken van de coachvraag, maar wel op welke oplossingen deze vraag kan beantwoorden. Net zoals paarden in het moment leven, kijken we naar wat er zich in het hier en nu aan mogelijkheden voordoet. Een andere invulling van ‘oplossingsgericht’, is dat we er vanuit gaan dat de coachee de oplossingen voor zijn of haar coachvraag zelf al in zich heeft. De coach is hierin slechts faciliterend: er worden geen adviezen gegeven of oplossingen aangedragen.


Ervaringsgericht

Door activiteiten met het paard aan te bieden, stelt de Equine Assisted Coach de coachee in de gelegenheid te leren door te ervaren. De ervaring geeft niet alleen inzicht in het denken en handelen, maar door te reflecteren met de coach ook in hoe de coachee de activiteiten en interactie met het paard ervaart. Met andere woorden: gevoelens en emoties komen ook naar de oppervlakte. Dit geeft een totaalbeeld van het gehele wezen van de coachee, waarin de deur open komt te staan om bewuste keuzes te maken.

 

Paarden leven in het hier en nu en zijn daarin compleet oordeelloos. Dit creëert een veilige omgeving om met nieuw gedrag te experimenteren en te ervaren, om zo het veranderproces bij de coachee te begeleiden.

bottom of page